Onderhoud:

Winterklaar maken kamado

Mood-4-bbq-bg-wit-boven

Ook voor de komende winterperiode kan jouw kamado wel wat extra liefde gebruiken. Met onderstaande checklist voorkom je roest en schimmelvorming en staat de kamado er warmpjes bij.

Checklist
  • Verwijder het overgebleven houtskool uit de kamado
  • Verwijder het as uit de onderste aslade
  • Verwijder alle aanwezige etensresten
  • Om schimmel of nare geurtjes te voorkomen zet je de onderste schuif en de bovenste top helemaal open. Hierdoor blijft er een luchtstroom door heen gaan wat ervoor zorgt dat de schimmel minimale kans heeft om zich te ontwikkelen
  • Spuit alle stalen onderdelen zoals de bouten, moeren, wielen en de veren in met WD-40 om roest te voorkomen.
  • Behandel de gietijzeren top met plantaardige eetbare olie (let op; geen olijfolie) of speciaal daarvoor ontwikkelde onderhoudsspray. Dit voorkomt roestvorming. Je kan dit ook een paar keer per jaar herhalen. Ga je de kamado een lange tijd niet gebruiken dan kan je de top er ook afhalen en binnen bewaren. Let Op dat de kamado wel goed beschermt is tegen regen. Want regen in de kamado willen we niet.
  • Mocht je zijtafels hebben demonteer deze dan en bewaar ze droog ergens in huis of schuur
  • Plaats je kamado bij voorkeur binnen of op een beschutte plek onder een overkapping.
  • Kan de kamado niet naar binnen in een schuur en je wilt de kamado beschermen met een speciale regenhoes hou er dan rekening mee dat je regelmatig de kamado laat luchten. De beschermhoes heeft een afsluitende werking en hierdoor kan condensvorming ontstaan. De condensvorming kan er weer voor zorgen dat er schimmel of roestvorming onder de hoes ontstaat. Dat zou schrikken zijn als je de regen of beschermhoes na de winter pas verwijderd.

 

Op deze manier blijft je kamado zo lang mogelijk mooi!

Mood-4-BBQ-blog-onderhoud-winterklaar-maken-kamado
Geen producten in je winkelmand